Njord består av en liten gjeng entusiaster, der også hobbyen har tatt litt av, som det gjorde for oss i Daracha.
Navnet har de tatt fra en av de gode gamle norrønne gudene. Håkon Ladejarl fikk skalden Øyvind Skaldespiller, for godt og vel 1000 år siden, til å skrive et dikt som fortalte hvordan den norske kongerekken på den tiden, kunne føre sine aner rett tilbake til Njord. Så dette er nok en gudedrikk.
Gjengen ville ha ennå bedre gin enn de fikk på butikken (og ja, i Danmark kan du kjøpe den på butikken). For noen få år siden gjorde de hobbyen om fra å konsumere til å produsere. De har gjort noen vrier, så spriten de destillerer, er basert på danske poteter, eller kartofler, som de som har kartoffelen i halsen, kaller det for. Etter at kartoflene har blitt foredlet første gang, tilsettes de smaksettende sakene, og destilleres i en god gammel tysk Copper Pot Still på Enghaven Distillery. Det som gir den gode smaken og lukten, er; tindved (Danmark), gran (Danmark), lakrisrot (Spania), rognebær (Danmark), kvann (Grønland), koriander (Tyskland) og myske (Danmark). Og til slutt, men ikke minst, einerbær (Kroatia). De danske er plukket lokalt, de importerte har alle mulige økologiske sertifikater. Vannet som brukes kommer fra en av de 12 kildene med naturlig mineralvann i Danmark; Holk Kilde.
Bruken av “kartofler” gir en mer kremet konsistens og en rundere smak, og de får kose seg og gjære seg til en god mæsk i et par måneder, før de får runde 1 gjennom aRoMat-en, og godsakene tilsettes. Noen av disse får kose seg i destillatet i et par uker, andre får litt kortere tid. Noen av einerbærene får seg en stund sammen med resten før det destilleres, mens resten av einerbærene får en brå oppvåkning, uten å få komme innom bløtgjøringsfasen, men tilsettes rett før runde 2 gjennom aRoMat-en.
Akkurat som for whisky, som vi ellers driver mest med, hodet og halen dumpes, hjertet kommer på flaskene.
De påstår at alt er håndarbeid, men jeg må tilstå at jeg tviler litt, de lager nok ikke hverken flaskene eller korkene selv ;-), men resten gjør de nok selv.
Mer detaljer kan få, om du også er en nerd, eller bare nysgjerrig, eller begge deler 🙂
Om ikke så lenge, får du den på bestillingsutvalget, og barene kan handle den hos Vinhuset. Men du må smøre deg med tålmodighet i noen uker.